Tehnologie

Aproape toate materialele de constructii care se folosesc in santiere sunt achizitionate in forma industrializata, ca produs finit. Ele au fost produse de catre o fabrica,  de exemplu: armaturi din otel/beton, caramizi, invelitori, placi de gips-carton, OSB, usi, ferestre etc. Acelasi sistem de lucru trebuie aplicat si pentru sctructurile de lemn, care pot fi executate intr-o unitate de productie specializata si livrata in santier in sistem pachetizat. Astfel, toate elementele structurii de lemn sunt pregatite in fabrica sub forma de grinzi cu zabrele sau capriori taiati la dimensiune. Trebuie sa se renunte la metoda clasica de a construi structuri de lemn direct in santier, din chereste bruta.

Avantaje :

Se reduce risipa de material lemnos
Timp de executie redus
Calitatea lemnului prin uscare si tratare
Spatiu locuibil mai mare
Economie de bani

Materiale folosite

img

Cherestea uscata si tratata

Temperatura ridicata din camerele de uscare indeparteaza toate insectele daunatoare din lemn.

Folosirea lemnului verde creeaza conditii fovorabile de dezvoltare a insectelor.  Folosind cherestea usacata, riscul de a aparea ciuperci daunatoare si mucegai este mult mai scazut.


VEZI MAI MULT

img

Conectori multicui

Tehnologia prefabricarii structurilor de lemn industrializate, asamblate cu placi multicui este foarte raspandita in partea de vest a Europei si in Tarile Scandinave. In Europa, Franta este cel mai mare producator de structuri de lemn prefabricate asamblate cu placi multicui.

In anul 2006, Romania s-a alaturat grupului  Mitek. Incepand de atunci tot mai multe constructii sunt realizate in sistem industrializat.

Toate sunt omologate conform EN14545:2008 „Structuri de lemn. Piese de fixare. Cerinte”.


VEZI MAI MULT

img

Sisteme de imbinare - Posi strut

Grinzile cu zabrele prefabricate se executa din cherestea uscata, clasa de calitate si rezistenta intre C18 si C24, conform Eurocod pentru lemn ecarisat.

Inainte ca lemnul sa intre in procesul de productie, se face o sortare riguroasa si se elimina elementele cu defecte si cele torsionate. Daca elementele de lemn au defecte, acest lucru iese la iveala in timpul uscarii si sunt indepartate la sortare. Folosirea lemnului ud si cu sectiuni mari, creeaza riscul ca unele elemente sa se torsioneze(sa se rasuceasca) in timp, dupa ce sarpanta a fost montata, putand aparea probleme la peretii si tavanele placate cu gips carton.


VEZI MAI MULT

img

Placi OSB

Plăcile de OSB 4 TOP sunt plăci pentru construcții din lemn fără conținut de formaldehidă, cu caracteristici statice și de fizică a construcțiilor optime, având aprobarea germană pentru utilizare în construcții Z-9.1-566. Pentru producerea de plăci cu grosimi de până la 40mm, în straturile de suprafață se folosesc numai așchii din lemn de rășinos, ceea ce conferă panourilor caracteristici tehnice superioare.

Sunt folosite pentru construcții de case prefabricate, construcții comerciale, construcția de case pasive, domeniul uscat și umed

Avantaje :

  • Rezistență ridicată la sarcini foarte mari
  • Stabilitate dimensională foarte ridicată
  • Barieră de vapori
  • Etanșe la aer
  • Rezistenţă ridicată a muchiilor

img

Placi DHF

Astereală cu protecție verificată la ploaie

DHF este o placă fibrolemnoasă rezistentă la umiditate și permabilă la vapori, având marcaj CE conform EN 14964 și cu aprobarea germană Z-9.1-454 pentru utilizare cu rol portant. Pentru producerea ei sunt utilizate rumeguș și tocatură din producția de cherestea. Plăcile sunt încleiate cu răsină non-formaldehidică şi se livrează cu grosimi de 15 şi 20 mm.

Sunt utilizate pentru : panotare exterioară, cu rol de rigidizare, protecție rezistentă la intemperii, astereli de șarpante cu distanţe mari între căpriori

Avantaje

Permeabilă la vapori

Clasă tehnică UDP-A

Se pot livra în formate optime pentru acoperiş şi perete

Etanș la vânt

Rezistent la razele UV

Rezistent la grindină